Nieuws

Steeds groter tekort aan woonruimte voor arbeidsmigranten

Dat er een tekort aan woonruimte voor arbeidsmigranten uit Oost-Europa is, was al bekend, maar nu blijkt dat het tekort dit jaar alleen nog maar verder op loopt. Uit onderzoek van Stichting Normering Flexwonen (keurmerk voor tijdelijke huisvesting) en het Expertisecentrum Flexwonen blijkt dat het tekort aan woonruimte momenteel op loopt naar 120.000 tot 150.000 plaatsen. Dankzij de groeiende economie en door de overspannen woningmarkt is het tekort verder opgelopen. In 2017 waren er nog 100.000 plaatsen te weinig.

Lees meer

Greg Stark werkt als Coördinator van de Jobcoaches op de Centrale Planning bij Flexcraft European Work Support: “Iedereen heeft werk nodig, als wij iemand dat kunnen geven, is dat fijn”.

In 2004 begon Greg als jobcoach en deels op de planning voor Flexcraft, die toen nog de naam Work Support had. Hier werkte hij vijf jaar en ging er toen twee jaar tussenuit: één jaar naar Engeland en één jaar naar Polen om daar te wonen en te werken. In 2011 kwam hij weer terug in Nederland en daar pakte hij de draad bij Flexcraft weer op. Nu is hij doorgegroeid naar Coördinator van de Jobcoaches en maakt hij deel uit van de Centrale Planning.

Lees meer

Trends op de arbeidsmarkt: Top 10 (deel 2)

Welke trends staan de arbeidsmarkt in 2019 te wachten? Er wordt veel dynamiek voorspelt en de arbeidsmarkt is nog nooit zo weinig transparant geweest als vandaag de dag. Ondanks alle trends en ontwikkelingen op het gebied van onder andere video, algoritmes en Artificial Intelligence werd de werving en selectie er in 2018 niet makkelijker op. Toch werkten er in Nederland nog nooit zoveel mensen. Daarbij hebben we een arbeidsreserve van bijna 1,5 miljoen mensen en er zijn veel mensen die meer willen werken. Er valt dus genoeg te doen in 2019. Dit is het tweede deel van de top 10 van verwachte trends:

Lees meer

Digitalisering: kans of bedreiging?

Digitalisering en robotisering worden steeds actueler. Op steeds grotere schaal vinden nieuwe technologieën hun weg binnen bedrijven, maar lang niet iedereen is daar blij mee. Natuurlijk worden er kansen gezien, een ruime meerderheid van de werkende mensen (62 procent) zien de nieuwe technologieën als iets positiefs. Toch ziet ook de helft van de werkende mensen de nieuwe technologieën als een bedreiging en zij geven aan dat de arbeidsmarkt nog niet klaar is voor de opkomende digitalisering.

Lees meer

Trends op de arbeidsmarkt: top 10 (deel 1)

Welke trends staan de arbeidsmarkt in 2019 te wachten? Er wordt veel dynamiek voorspelt en de arbeidsmarkt is nog nooit zo weinig transparant geweest als vandaag de dag. Ondanks alle trends en ontwikkelingen op het gebied van onder andere video, algoritmes en Artificial Intelligence werd de werving en selectie er in 2018 niet makkelijker op. Toch werkten er in Nederland nog nooit zoveel mensen. Daarbij hebben we een arbeidsreserve van bijna 1,5 miljoen mensen en er zijn veel mensen die meer willen werken. Er valt dus genoeg te doen in 2019 en daarbij is dit het eerste deel van de top 10 van verwachte trends:

Lees meer

Herman Boom werkt in het team van Facility bij Flexcraft European Work Support: “Je moet verder kunnen kijken, onderhandelen en overzicht houden”.

Ruim tien jaar geleden ging Herman aan de slag voor Flexcraft, wat toen nog de naam Work Support had, als manager van de backoffice. Daar hielp hij met de salarisadministratie, verloningen en inhoudingen. Later stapte Herman over naar de werving en selectie, maar ook de planning werd onderdeel van zijn werkzaamheden, waardoor hij veel contact kreeg met de wervingskantoren in Polen. “Dankzij deze stap heb ik een flink netwerk kunnen opbouwen. Niet alleen in Nederland en Polen, maar ook in Slowakije, Bulgarije en Litouwen”, aldus Herman. Nu werkt Herman op de afdeling Facility van Flexcraft European Work Support.

Lees meer

Vijf feiten die belang uitzendwerk aantonen

De Uitzendmonitor 2018 is onlangs gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de uitzendbranche steeds meer mensen aan werkt helpt en houdt. In de Uitzendmonitor 2018, getiteld De maatschappelijke waarde van uitzendwerk voor de arbeidsmark, staan feiten over de ontwikkeling van de uitzendbranche. De cijfers in deze whitepaper zijn gebaseerd op onderzoek door KBA Nijmegen, die dat in opdracht van de ABU heeft uitgevoerd.

Lees meer

Top 10 favoriete bestemmingen voor arbeidsmigranten

Nederland staat niet in de top 10 van favoriete bestemmingen voor arbeidsmigranten. Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Italië en Engeland hebben daarentegen wel een plek in de top 10 weten te bemachtigen. Nederland staat momenteel op plek 12 in de ranglijst, blijkt uit onderzoek van Stepstone, The Network en de Boston Consulting Group. In dit onderzoek vroegen zij 366.000 werknemers, waaronder hoog- en laagopgeleiden, digitale experts, mannen en vrouwen en jongeren en ouderen, uit 197 verschillende landen waar zij heen zouden gaan om te werken.

Lees meer

Zorg goed voor arbeidsmigranten

Regelmatig ligt de Poolse arbeidsmigrant flink onder vuur. Afgelopen maand was dit het geval vanwege berichten over Poolse arbeidsmigranten die fraude plegen met WW-uitkeringen. Er wordt gefraudeerd, dat klopt, maar er zijn ook Nederlanders die frauderen. Tuurlijk moeten deze mensen gepakt worden en moet er beter gecontroleerd worden, maar de berichtgeving is heftiger dan de werkelijkheid.

Lees meer

Zorg en aandacht voor huisvesting arbeidsmigranten

Er is een positieve ontwikkeling in de zorg en aandacht voor de kwaliteit van de huisvesting voor arbeidsmigranten. Mark Stout, inspecteur voor het SNF-keurmerk (Stichting Normering Flexwonen), merkt op dat hij bedrijven vroeger nog echt moest opvoeden en bewust moest maken van de noodzaak van goede en kwalitatieve huisvesting. Tegenwoordig gaat dat stukken beter, er zijn helaas nog wel wat uitzonderingen maar over het geheel ziet Stout een flinke vooruitgang.

Lees meer