Arbeidsmigranten verdringen Nederlandse werknemers niet

Geplaatst door on 26 January 2018 | Reacties

Wanneer het over arbeidsmigranten gaat, is de teneur vaak negatief. Overlast, huisvestingsproblemen, belastingontduiking, arbeidsverdringing,… Dat er wel eens iets fout gaat, is zeker zo. Maar enige nuancering is zeker op zijn plaats. Zo leidt de komst van arbeidsmigranten nauwelijks tot verdringing van Nederlandse werknemers, meldt de Telegraaf na rondgang langs verschillende partijen.

Arbeidsmigranten lossen grote vraag naar personeel in

Vakbond CNV eiste vorige week nog een rem op de komst van buitenlandse vakkrachten naar Nederland. Vakbondsvoorzitter Limmen wil dat het arbeidspotentieel in eigen land eerst benut wordt, voordat personeel uit het buitenland aangetrokken wordt. Opleiden van jongeren en zij-instromers is inderdaad belangrijk, maar in veel sectoren is het personeelstekort zo acuut dat daarnaast ook naar andere mogelijkheden moet gekeken worden.

Eén van die andere mogelijkheden is het werken met buitenlandse vakmensen. Volgens arbeidseconoom Arjan Heyma van SEO Economisch Onderzoek is de enorme kloof tussen vraag en aanbod van personeel ook een reden waarom er absoluut niet voor arbeidsverdringing door arbeidsmigranten moet gevreesd worden. “Het aanbod van arbeidsmigranten op de arbeidsmarkt groeit momenteel niet sterker dan de vraag naar werknemers. Dus zowel op korte als de lange termijn hebben we amper last van verdringen”, verklaart Heyma aan Telegraaf.

Hij staaft zijn bewerking met de resultaten van eerder onderzoek, waaruit blijkt dat werknemers in sectoren waar veel concurrentie is geweest van buitenlandse vaklieden, niet massaal zijn uitgestroomd naar werkloosheid of inactiviteit. Bovendien zijn er, zelfs in de sectoren die met een grote krapte op de arbeidsmarkt te maken hebben, niet massaal meer arbeidsmigranten aangenomen. “In periodes waar meer vraag is hebben buitenlandse krachten meer kansen, maar dat geldt net zo goed voor Nederlandse werknemers”, aldus Heyma.

Gekwalificeerde vakmensen

Veel bedrijven zien het inschakelen van buitenlandse vakmensen vaak als enige manier om de nodige gekwalificeerde mensen in huis te halen. Volgens Christine Sullivan, senior manager van het in arbeidsmigratie gespecialiseerde advocatenkantoor Fragomen, is het juist een flinke investering voor bedrijven om met arbeidsmigranten te werken. “Werkgevers krijgen te maken met een administratieve rompslomp en het is een enorme investering als het gaat om krachten van buiten de Europese Unie. Denk daarbij aan kosten voor huisvesting, gezinshereniging en werkvergunningen. Dat kan oplopen tot duizenden euro’s per werknemer”.

In dit licht, is het voor bedrijven juist erg aantrekkelijk om met een gespecialiseerd uitzendbureau te werken. Werkt u samen met Flexcraft, dan kan u ervan op aan dat alles goed geregeld is. Wij staan onder meer bekend om onze goede huisvesting dichtbij de klanten, veilig vervoer en eerlijke beloning. Flexcraft is volledig gecertificeerd en komt altijd goed uit de controles. U mag aan ons ook accountantsverklaringen vragen, waaruit blijft dat de bedragen die op de loonstroken staan, ook daadwerkelijk en correct worden uitbetaald. Zit u om gekwalificeerde vakmensen verlegen en wilt u graag zonder risico’s werken met arbeidsmigranten? Neemt u gerust contact met ons op, dan werken we samen met u aan een aanpak op maat van uw wensen en behoeften.