Bezienswaardigheden in Nederland – deel 1

Geplaatst door de redactie on 30 August 2018 | Reacties

In Nederland is er veel te zien en te doen. In het kleine, platte en waterrijke land zijn veel bezienswaardigheden en Nederland heeft een rijke geschiedenis. Zo zijn er een groot aantal musea, fraaie architectuur, oude historische binnensteden, maar ook mooie bossen, duinen en stranden. We hebben een lijst van bezienswaardigheden samengesteld die de moeite waard zijn om te bezoeken als je naar Nederland komt.

1. Amsterdam

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en wordt elk jaar door zo’n 4,5 miljoen mensen van over de hele wereld bezocht. Amsterdam staat bekend om haar vele grachten met daarover kleine bruggetjes. Met een rondvaartboot kun je over de grachten varen. Tijdens de rondvaart krijg je uitleg over de grachten, de grachtenpanden en de bruggen waar je onderdoor vaart.

Na een rondvaart kun je direct door naar de volgende bezienswaardigheid: het Anne Frank Huis. Aan de grachten staat het huis waar Anne Frank en haar familie in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat. Tegenwoordig is hier een museum, maar het gerestaureerde huis is zoveel mogelijk in originele staat gelaten. Van 1942 tot 1945 zat Anne hier ondergedoken en schreef ze in haar, inmiddels wereldberoemde, dagboek. In 1945 stierf Anne in een concentratiekamp, maar haar dagboeken bleven bewaard.

Na een bezoek aan dit indrukwekkende museum is er nog een museum in Amsterdam dat zeker het bezoeken waard is. Het Rijksmuseum is het grootste museum van Nederland en heeft een enorme collectie op het gebied van Nederlandse kunst, rijksprenten, Aziatische kunst en historische objecten. Er hangen schilderwerken van bekende Nederlandse schilders zoals “De Nachtwacht” van Rembrandt van Rijn, “Het Melkmeisje” van Johannes Vermeer en “De Aardappeleters” van Vincent van Gogh.

2. Kinderdijk

Kinderdijk is een dorp in de gemeente Molenwaard met de meeste molens van Nederland. In het typische polderlandschap staan de molens dicht bij elkaar. Ze werden vroeger gebruikt om water uit de laaggelegen polder omhoog te pompen. De negentien molens kunnen niet van binnen bezocht worden, op één molen na. Deze molen is ingericht als museummolen. De molens langs de dijk zijn een prachtig gezicht en je kunt er mooie wandelingen maken. Sinds 1997 staan de molens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

3. Kaasmarkten

In Nederland zijn er nog vijf echte kaasmarkten: In Alkmaar, Gouda, Edam, Hoorn en Woerden. Op een kaasmarkt wordt er op traditionele wijze kaas verhandeld. Een plein wordt volgebouwd met kraampjes en grote stapels kazen om zo de handel tussen de kaasboeren en de groothandelaren plaats te laten vinden. In Gouda en Woerden hebben de kaasmarkten daadwerkelijk deze functie, maar in Alkmaar, Edam en Hoorn hebben de kaasmarkten voornamelijk een toeristische functie. Op de kaasmarkten kun je uiteraard allerlei soorten kaas proeven en kopen, maar ook andere traditionele Nederlandse zaken zoals tulpen en klompen kun je bij de kaasmarkt kopen.

4. Keukenhof

De Keukenhof is het bekendste bloemenpark van Nederland en ligt in Lisse. Het park staat vol met allerlei soorten bloemen zoals tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten en lelies. Ieder jaar worden er zo’n zeven miljoen planten gebruikt voor de aankleding van dit park. Twee maanden per jaar (eind maart tot en met mei) is deze bloemtentoonstelling, die ook wel “De Tuin van Europa” wordt genoemd, een prachtige en kleurrijke bezienswaardigheid. Op het park zijn ook meerdere restaurants en tentoonstellingen.

5. Giethoorn

Giethoorn is één van de bekendste dorpen in Nederland en is vooral beroemd vanwege de vele waterwegen en bruggetjes. Het wordt ook wel het “Venetië van het Noorden” genoemd. Met een gondel kun je door de verschillende waterwegen rondom Giethoorn varen. Tijdens het varen kom je langs mooie boerderijen met rieten daken uit de 18e en 19e eeuw en vaar je onder de karakteristieke houten bruggetjes door.