Nieuws

Artikelen uit December 2017

Huisvesting van arbeidsmigranten : welke mogelijkheden zijn er?

U wilt heel graag tijdelijke, gemotiveerde krachten uit Oost-Europa inhuren, maar waar moeten ze wonen? Er zijn in Nederland verschillende manieren voor huisvesting van arbeidsmigranten. Daar gelden ook specifieke regels voor, zodat de werknemers een leefbaar dak boven hun hoofd krijgen. Desalniettemin blijft het lastig om voldoende woningen te vinden en te creëren, want de toestroom van buitenlandse werknemers is en blijft voorlopig groot.

Lees meer

Wat is de Nederlandse identiteit? Deel 9: tulpen

Het nieuwe kabinet Rutten III heeft aangekondigd dat de Nederlandse identiteit behouden en gekoesterd moet worden. Maar hoe ziet die er eigenlijk uit? Wat is nu echt typisch Nederlands? Tulpen en klompen? In een reeks artikelen geven we de komende tijd antwoord op die vraag. Op die manier geven we een inkijkje in de cultuur van dit kleine landje. Deze week: tulpen.

Lees meer

Registratie van woonplaatsen van arbeidsmigranten: een aandachtspunt

In de provincie West-Brabant worstelt men met de registratie van woonplaatsen van arbeidsmigranten. Volgens dagblad BN De Stem krijgen de medewerkers van de Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) maar geen grip op wie waar precies woont. Er klinkt dan ook een roep om betere samenwerking tussen gemeenten.

Lees meer

Wat is de Nederlandse identiteit? Deel 8: de kersttraditie

Het nieuwe kabinet Rutten III heeft aangekondigd dat de Nederlandse identiteit behouden en gekoesterd moet worden. Maar hoe ziet die er eigenlijk uit? Wat is nu echt typisch Nederlands? Tulpen en klompen? In een reeks artikelen geven we de komende tijd antwoord op die vraag. Op die manier geven we een inkijkje in de cultuur van dit kleine landje. Deze week: de kersttraditie.

Lees meer

Nieuwe detacheringsrichtlijn is stap naar ‘fairness’

Gelijk loon naar gelijk werk: dat zou de nieuwe Europese detacheringsrichtlijn moeten garanderen. Maar het kersverse akkoord is met kritiek ontvangen. Zo zou het een druppel op een gloeiende plaat zijn: te weinig flexkrachten in de EU zouden ervan profiteren. In de transportwereld bijvoorbeeld, want de richtlijn geldt daar niet voor. Volgens hoogleraar EU interne-marktrecht en grondrechten Sybe de Vries moeten we echter toch positief zijn. In het NRC stelt hij dat het akkoord een belangrijke stap naar ‘fairness’ is.

Lees meer

Wat is de Nederlandse identiteit? Deel 7: fietsen

Het nieuwe kabinet Rutten III heeft aangekondigd dat de Nederlandse identiteit behouden en gekoesterd moet worden. Maar hoe ziet die er eigenlijk uit? Wat is nu echt typisch Nederlands? Tulpen en klompen? In een reeks artikelen geven we de komende tijd antwoord op die vraag. Op die manier geven we een inkijkje in de cultuur van dit kleine landje. Deze week: fietsen.

Lees meer

Welke flexvorm past het beste?

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren waarop u tijdelijk iemand kunt inhuren om werkzaamheden in uw bedrijf te verrichten. Het kan dan ook moeilijk zijn om te bepalen welke vorm het beste bij u, in een specifiek geval, past. Wilt u bijvoorbeeld iemand via een uitzendbureau inhuren of is detacheren beter? In dit artikel een uitleg over welke flexvorm het beste past bij welk soort werk.

Lees meer

Wat is de Nederlandse identiteit? Deel 6: de Canon

Het nieuwe kabinet Rutten III heeft aangekondigd dat de Nederlandse identiteit behouden en gekoesterd moet worden. Maar hoe ziet die er eigenlijk uit? Wat is nu echt typisch Nederlands? Tulpen en klompen? In een reeks artikelen geven we de komende tijd antwoord op die vraag. Op die manier geven we een inkijkje in de cultuur van dit kleine landje. Deze week: de Canon.

Lees meer

Strengere WW-eis voor arbeidsmigranten

In Nederland kun je na het beëindigen van je werk in sommige gevallen recht hebben op een werkloosheidsuitkering. Die wordt kortweg WW genoemd naar de Werkloosheidswet waarin dit is geregeld. Het nieuwe kabinet heeft onlangs besloten dat er een strengere WW-eis voor arbeidsmigranten zal gaan gelden. 

Lees meer