Nieuws

Artikelen uit February 2018

Nederlands leren: niet verplicht, wel handig

Wanneer je voor het eerst in Nederland aankomt, is alles vreemd en nieuw. Als je dan ook niet de taal (een beetje) machtig bent, kun je voor vervelende situaties staan.

Lees meer

Poolse arbeiders zijn in trek

Poolse arbeiders mogen vanaf 2007 vrij reizen binnen Europa. Westerse landen als Nederland en Duitsland halen ze graag binnen voor opdrachten waarvoor onvoldoende eigen arbeidskrachten (bereid) gevonden kunnen worden. Ondertussen leest u in de media over problemen die ze zouden veroorzaken. Zelfs zo erg dat u kunt spreken van een imagoprobleem. Maar is dat wel terecht?

Lees meer

Bevolking Nederland groeit dankzij arbeidsmigranten

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland in 2017 17,2 miljoen geregistreerde inwoners. Dar zijn er ruim honderdduizend meer dan een jaar eerder. Al werden 19 duizend meer baby’s geboren dan er mensen stierven, de toename van het inwonersaantal hebben we vooral te danken aan migranten. Afgelopen jaar vestigden zich minder asielzoekers en meer arbeidsmigranten en buitenlandse studenten. “Dat de Nederlandse economie goed draait en dat sommige vacatures niet goed te vervullen zijn, horen ze ook in het buitenland”, verduidelijkt Jan Latten van het CBS de verandering in samenstelling van de migratiestroom.

Lees meer

Aan de slag: enkele tips voor de eerste dag op het werk

De eerste werkdag is voor iedereen een vrij stressvol moment. Als je uit een ander land komt en voor het eerst aan de slag gaat bij een Nederlands bedrijf, kan dat nog stressvoller zijn. Werk je via Flexcraft EU dan mag je rekenen op de begeleiding van een jobcoach of een senior collega op de werkvloer, die je de eerste dagen op de werkvloer goed zal instrueren. Maar welke voorbereidingen kun je zelf nemen voor een succesvolle start van je nieuwe baan?

Lees meer

Oost-Europese chauffeurs hard nodig voor Nederlandse economie

Van Wijngen International BV pleit er in een open brief voor om Oost-Europese chauffeurs het werken in Nederland niet onmogelijk te maken. Uiteraard moet er alles aan gedaan worden om problemen als sociale dumping en uitbuiting aan te pakken. Maar we mogen niet vergeten dat we Oost-Europese chauffeurs de komende jaren hard nodig zullen hebben.

Lees meer

Wat is de Nederlandse identiteit? Deel 11: schaatsen

Het nieuwe kabinet Rutten III heeft aangekondigd dat de Nederlandse identiteit behouden en gekoesterd moet worden. Maar hoe ziet die er eigenlijk uit? Wat is nu echt typisch Nederlands? Tulpen en klompen? In een reeks artikelen geven we de komende tijd antwoord op die vraag. Op die manier geven we een inkijkje in de cultuur van dit kleine landje. Deze week: schaatsen.

Lees meer