Nieuws

Artikelen uit March 2018

Actieplan huisvesting arbeidsmigranten nodig

Steeds meer vacatures in Nederland raken moeilijk ingevuld. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat werkgevers over de grenzen heen kijken voor arbeidskrachten. Arbeidsmigranten zijn van groot economisch belang. Maar het wordt steeds moeilijker om voor hen goede huisvesting te vinden. De uitzendbranche en huisvestingsorganisaties hebben in een brandbrief 150 gemeenten opgeroepen om snel met een concreet actieplan te komen.

Lees meer

Veilige bouwplaats: maak Nederlands voertaal

Er gaan stemmen op om kennis van de Nederlandse taal te verplichten voor wie werkt op een Nederlandse bouwplaats. Wanneer alle vakmensen Nederlands spreken, verkleint het risico op miscommunicatie. Dit maakt het werk in de bouw veiliger.

Lees meer

Arbeidsmigranten welkom

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat arbeidsmigranten de komende jaren hard nodig zullen zijn om het werk te klaren. Vaak heeft het woord arbeidsmigranten echter een negatieve bijklank en dat is niet altijd even terecht. Bart Hendriks, algemeen directeur van Hendriks Coppelmans Bouwgroep riep op Cobouw.nl op om arbeidsmigranten serieus te nemen.

Lees meer

Europa maakt komaf met sociale dumping

De invoering van vrij verkeer van personen in de EU heeft tot welvaart geleid, maar keerzijde van de medaille was: sociale dumping. Vorige week werd een akkoord bereikt over een herziening van de detacheringsrichtlijn. De nieuwe norm wordt ‘gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek’ en gaat al in 2020 in; twee jaar eerder dan eerst was afgesproken.

Lees meer

Financieel zelfredzaam zijn in Nederland

Hoewel geld belangrijk is, is niet iedereen even dol op (of goed in) het regelen van geldzaken. Volgens onderzoek van Kenniscentrum Integratie en Samenleving (KIS) zijn veel nieuwkomers niet financieel zelfredzaam. Hoe kun je als arbeidsmigrant financieel zelfredzaam zijn en je financiën zowel op korte als lange termijn in balans krijgen?

Lees meer

VN: migratie boost voor ontwikkeling

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) houdt sinds 2009 ieder jaar op 20 februari de ‘Werelddag van de Sociale Rechtvaardigheid’. Dit jaar stond die in het teken van arbeidsmigranten: ‘Workers on the move: the quest for social justice’. Wereldwijd worden zo’n 258 miljoen mensen als ‘migrant’ aangemerkt, 150 miljoen ervan zijn arbeidsmigranten. Migratie is een complex gegeven, maar is realiteit. De wereld is letterlijk in beweging.

Lees meer