Recruitment en Kunstmatige Intelligentie

Geplaatst door de redactie on 3 September 2018 | Reacties

Artificial Intelligence (AI), oftewel Kunstmatige Intelligentie, wordt meer en meer ingezet voor allerlei verschillende doeleinden. Zo ook in de recruitment voor het vervullen van vacatures. Het Chinees-Nederlandse bedrijf Seedlink Tech deed onderzoek bij verschillende bedrijven zoals Coca Cola en L’Oréal om de kracht van Artificial Intelligence in het recruitmentproces aan te tonen. Het invullen van vacatures met Artificial Intelligence bespaart bedrijven maar liefst 70 procent tijd en het gebruik van Artificial Intelligence zorgt er acht van de tien keer voor dat de juiste persoon op de juiste plek wordt geplaatst.

Algoritmes

Seedlink Tech ontwikkelt algoritmes aan de hand van onbewust taalgebruik. Een aantal open vragen zijn hierbij voldoende om de beste kandidaat voor een vacature te vinden en selecteren. Het taalgebruik van huidige werknemers wordt geanalyseerd en het algoritme maakt een match met het taalgebruik van sollicitanten. Het idee hierachter is dat mensen die hetzelfde taalgebruik hebben, dezelfde persoonlijkheidskenmerken hebben en daardoor gekoppeld worden aan een bedrijf omdat ze dankzij deze match in persoonlijkheidskenmerken goed bij het bedrijf zouden passen. “Door big data kunnen we met 83 procent zekerheid de juiste kandidaat voorspellen. CV’s en persoonlijkheidstesten behoren tot het verleden”, aldus Rina Joosten-Rabou, medeoprichter en chief commercial officer van Seedlink.

Vervullen van vacatures

Het duurt in Europa en Amerika gemiddeld één jaar voordat een bedrijf volgens standaard procedures een hoger opgeleide professional heeft aangenomen. “Dat kan toch veel sneller en efficiënter”, zegt Joosten-Rabou. “Met algoritmen weet een HR-manager binnen twintig minuten wie de beste kandidaten zijn”. Daarnaast zorgt het gebruik van Artificial Intelligence dat het invullen van een vacature er eerlijker aan toe gaat. “Mensen kijken door hun eigen bril naar de wereld. Vaak hebben ze binnen tien seconden bepaald of ze iemand aardig vinden of niet. In een sollicitatiegesprek willen we onbewust onze intuïtie bevestigd zien waardoor niet per definitie de meest geschikte kandidaat wordt gekozen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat HR-managers geneigd zijn iemand aan te nemen die op henzelf lijkt. Artificial Intelligence weet dit te voorkomen en geeft elke kandidaat een eerlijke kans”.

Ontwikkelingen in Nederland

De verwachting is dat Nederlandse bedrijven Artificial Intelligence in het recruitmentproces in de (nabije) toekomst zullen gaan gebruiken. “Nederland is een leider op het gebied van progressieve ideologieën in Europa. Ik denk dat onze liberale geest ons in de voorhoede van innovatieve ontwikkelingen plaatst en dat we daarmee een koppositie in Europa zullen behouden. Nederlandse bedrijven hebben moed, ambitie en belangstelling om te experimenteren en naar de toekomst te kijken”, aldus Joosten-Rabou.

Recruiters blijven

Joosten-Rabou voorspelt dat het vak van recruiters zeker zal blijven bestaan, maar dat het vak door de technologische ontwikkelingen flink zal gaan veranderen. “Er komt een nieuwe taal die we met elkaar aan het uitvinden zijn, maar de menselijke factor zal ten allen tijden nodig blijven. Het HR-vakgebied zal in hoog tempo veranderen en professionals zullen op de hoogte moeten blijven over de ontwikkelingen van de nieuwe technologieën om zo relevant te blijven. Het werk zal voor hen zeker gaan veranderen, maar niet verdwijnen”, voorspelt Joosten-Rabou. Technologie maakt de werving en selectie weliswaar een stuk makkelijker, sneller en efficiënter, maar zonder menselijke connectie kun je niemand boeien en binden, blijkt uit onderzoek van Indeed.