Top 10 favoriete bestemmingen voor arbeidsmigranten

Geplaatst door de redactie on 4 December 2018 | Reacties

Nederland staat niet in de top 10 van favoriete bestemmingen voor arbeidsmigranten. Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Italië en Engeland hebben daarentegen wel een plek in de top 10 weten te bemachtigen. Nederland staat momenteel op plek 12 in de ranglijst, blijkt uit onderzoek van Stepstone, The Network en de Boston Consulting Group. In dit onderzoek vroegen zij 366.000 werknemers, waaronder hoog- en laagopgeleiden, digitale experts, mannen en vrouwen en jongeren en ouderen, uit 197 verschillende landen waar zij heen zouden gaan om te werken.

Amsterdam wél populair

Amsterdam staat op nummer 5 op de ranglijst voor steden om naartoe te vertrekken om te gaan werken. Daarmee is Amsterdam, na Londen, New York, Berlijn en Barcelona wél populair. Na Amsterdam volgen Dubai, Los Angeles en Parijs. In 2014 was dit nog een heel ander verhaal; toen eindigde Amsterdam als zestiende in de lijst. Omdat Amsterdam nu op nummer 5 staat, maakt dit onze hoofdstad de snelste stijger in de top 10.

Dankzij de economie en politiek zijn er meerdere flinke verschuivingen in de ranglijsten te zien. Zo staat Amerika wereldwijd op de eerste plaats als werkbestemming, maar onder Mexicanen is het land duidelijk stukken minder populair. In Europa zijn Engeland en Zwitserland gedaald in populariteit. Dit heeft volgens het onderzoek te maken met het feit dat de twee landen steeds terughoudender zijn geworden op migratiegebied.

Logischerwijs daalt de belangstelling om te emigreren voor werk in landen waar de economie groeit. In China heeft bijvoorbeeld 33 procent aangegeven dat zij willen vertrekken, terwijl dat vier jaar geleden nog 61 procent was.

Collega’s belangrijker dan salaris

In het onderzoek is ook aandacht geschonken aan de vraag waaraan werknemers de meeste waarde hechten. In Nederland gaat het voornamelijk om collegialiteit, maar ook een goede balans tussen werk en privé wordt als een belangrijk aspect gezien. Inhoud van en waardering voor ons werk staan redelijk hoog op de ranglijst. We willen het graag goed doen, willen graag dingen bijleren en willen interessante, uitdagende werkzaamheden verrichten. Het salaris en de organisatiewaarden eindigen onderaan de lijst.

Toch steeds meer arbeidsmigranten in Nederland

Ondanks het feit dat Nederland de top 10 van meest populaire bestemmingen voor arbeidsmigranten niet gehaald heeft, hebben we toch een stijgende lijn in het aantal arbeidsmigranten dat in Nederland komt werken en dat is belangrijk voor de Nederlandse economie. De bijdrage van arbeidsmigranten zorgt voor extra productie die niet met binnenlandse arbeidskrachten zou kunnen worden behaald en daarmee leveren zij een behoorlijke bijdrage aan onze economie. De voorspelling is dat de komende jaren de behoefte naar arbeidsmigranten alleen maar toe zal nemen.