Bevolking Nederland groeit dankzij arbeidsmigranten

Geplaatst door on 9 February 2018 | Reacties

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland in 2017 17,2 miljoen geregistreerde inwoners. Dar zijn er ruim honderdduizend meer dan een jaar eerder. Al werden 19 duizend meer baby’s geboren dan er mensen stierven, de toename van het inwonersaantal hebben we vooral te danken aan migranten. Afgelopen jaar vestigden zich minder asielzoekers en meer arbeidsmigranten en buitenlandse studenten. “Dat de Nederlandse economie goed draait en dat sommige vacatures niet goed te vervullen zijn, horen ze ook in het buitenland”, verduidelijkt Jan Latten van het CBS de verandering in samenstelling van de migratiestroom.

Bevolkingsgroei blijft

Het CBS verwacht dat over vijf jaar 17,5 miljoen mensen in Nederland zullen wonen. De aanhoudende groei wordt niet verklaard door een groei in het aantal baby’s. Terwijl in het verleden economische groei ook een groei in het aantal geboorten betekende, is dat nu namelijk niet zo. Dit komt omdat Nederlanders steeds langer wachten met het stichten van een gezin. De gemiddelde leeftijd waarop een Nederlandse vrouw een kind krijgt is inmiddels gestegen naar 29,8 jaar. Dit kan deels verklaard worden door de economische situatie voor twintigers. Veel jongvolwassenen zijn flexwerkers. Dit heeft een impact op hun gevoel van bestaanszekerheid.

Waardoor wordt de bevolkingsgroei dan wel verklaard? Door de stijging van het aantal migranten, en dan vooral arbeidsmigranten.

Groeiend aantal arbeidsmigranten

Het groeiende aantal arbeidsmigranten noemt Latten als een verrassing. Nog steeds zijn Polen de grootste groep arbeidsmigranten die naar Nederland komen. Volgens Latten is dit omdat de werkloosheid er, ondanks de aantrekkende economie, nog steeds hoog is. En al stijgen de lonen ook in Polen, toch is het Nederlandse loon nog beter. “Je kunt toch al snel een huisje op het Poolse platteland betalen als je hier hebt gewerkt”, weet Latten.

Maar er zijn ook steeds meer Indiase kennismigranten die zich in de regio’s rond Eindhoven en Amsterdam komen vestigen. Verder komen er mensen vanuit onder andere Letland, Estland, Roemenië, Bulgarije en Brazilië naar ons land om te werken / studeren.

Werken met arbeidsmigranten

Zeker in sectoren waar een tekort aan personeel heerst, denken bedrijven er steeds meer over na om met arbeidsmigranten te werken. Veel arbeidsmigranten beschikken over het vereiste kennis- en/of ervaringsniveau om het werk te verrichten, waar hier vaak geen Nederlander voor te krijgen is. Volgens onderzoek van de Universiteit Amsterdam is er van arbeidsverdringing dan ook nauwelijks sprake.

Overweegt u het om met buitenlandse arbeidskrachten te werken, maar ziet u op tegen alle administratie die daar bij komt kijken? Neem dan eens contact op met Flexcraft. Wij zijn inmiddels jarenlang bedreven in het werven, selecteren, bemiddelen en begeleiden van Europese uitzendkrachten. Wij bieden u diverse flexoplossingen, zonder risico’s, met de hoogste service en scherpe prijzen in één totaalpakket. U mag er op rekenen dat bij ons alles goed geregeld is. Wij zijn volledig gecertificeerd en komen altijd goed uit de controles. Onze kracht is juist dat we investeren in onze mensen; daar plukt u de vruchten van!