Bezienswaardigheden in Nederland – deel 2

Geplaatst door de redactie on 10 September 2018 | Reacties

In Nederland is er veel te zien en te doen. In het kleine, platte en waterrijke land zijn veel bezienswaardigheden en Nederland heeft een rijke geschiedenis. Zo zijn er een groot aantal musea, fraaie architectuur, oude historische binnensteden, maar ook mooie bossen, duinen en stranden. We gaan verder met de lijst van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken als je naar Nederland komt.

6. Rotterdam

Rotterdam is een grote (haven)stad en heeft een indrukwekkende skyline. De stad staat nationaal en internationaal bekend als architectuurstad met historische gebouwen, maar vooral met vernieuwende en moderne bouwkunst. Er zijn diverse musea, mooie parken en leuke winkelstraten. Daarnaast heeft Rotterdam één van de grootste havens ter wereld en daar passeren jaarlijks honderden miljoenen tonnen aan goederen. Door middel van rondvaartboten kun je de haven deels bezoeken en wordt je alles vertelt over de geschiedenis en huidige activiteiten van de haven.

Na een bezoekje aan de haven kun je door naar één van de oudste dierentuinen van Nederland: Blijdorp. Deze dierentuin is opgedeeld in verschillende ‘werelddelen’, waardoor je een bezoekje kunt brengen aan het Noordpoolgebied Antarctica, de warmte op kunt zoeken in het Aziatische gebied of de onderwaterwereld kunt bezoeken in het Oceanium, waar je in een tunnel loopt en de roggen en haaien boven je hoofd zwemmen. Voor ieder continent is er een apart gebied waar de dieren voorkomen in hun kunstmatig gerealiseerde leefomgeving.

Rotterdam vanaf boven bekijken kan ook. In de Euromast kun je over de hele stad heen kijken en heb je een prachtig uitzicht. De haven en cruiseschepen lijken ineens een stuk kleiner en onder je zie je kleine autootjes over de wegen rijden. Op de weg terug naar beneden kun je, als je durft, de lift overslaan en heb je de mogelijkheid om naar beneden te tokkelen of abseilen.

7. Paleis het Loo

Het voormalig Koninklijk paleis het Loo ligt in Apeldoorn. Het paleis werd van 1686 tot 1975 gebruikt door de Koninklijke Familie als zomerhuis. Inmiddels kun je het paleis bezoeken om een indruk te krijgen hoe het was om hier te wonen. Naast het paleis zijn de stallen en koetshuizen, waar een grote collectie aan rijtuigen staat. De tuin van het paleis is mooi om door heen te lopen. De ene kant van de tuin is het spiegelbeeld van de andere kant en deze symmetrie maakt de tuin een echte bezienswaardigheid. 

8. Madurodam

Nederland is een klein land, maar in Den Haag kun je het kleine Nederland letterlijk in het klein bekijken. De miniatuurstad Madurodam is een park waar je een hoop gebouwen, straten en monumenten op een schaal van 1 op 25 kunt bekijken. Sommige plekken in de miniatuurstad kunnen bewegen of je kunt zelf bijdragen aan interactieve onderdelen, zoals het sluiten van de stormvloedkering of het laden van containers in de Rotterdamse haven. In Madurodam zijn onder andere historische binnensteden, havengebieden, kanalen, moderne woonwijken, een luchthaven, landerijen en natuurgebieden te zien.

9. Traditionele vissersdorpen

Als je echt typische Nederlandse dorpen wil bezoeken, dan kun je het beste naar de traditionele Hollandse vissersdorpen Volendam en Marken gaan. Deze twee dorpen staan bekend om haar visserij, klederdracht en typische woningbouw. Een foto in traditionele klederdracht en haring happen mag niet ontbreken bij een bezoekje aan Volendam. Daarnaast kun je in Volendam de haven bekijken, naar het Palingsoundmuseum, de Stolphoevekerk (de oudste en best bewaarde stolpkerk) bezoeken of naar de diamantslijperij.

10. Deltawerken

Nederland heeft een voortdurende strijd tegen water, maar dat heeft het land een uniek verdedigingssysteem opgeleverd: de Deltawerken. Nederland werd in 1953 getroffen door de watersnoodramp. Het water steeg tot extreme hoogte en veel mensen kwamen door overstromingen om het leven. Veel provincies in Nederland liggen onder het zeeniveau, waardoor de mogelijkheid tot een nieuwe ramp continu bleef bestaan. Daarom werd het Deltaplan opgesteld met daarin de uitwerking van de Deltawerken. Het is een verdedigingssysteem ter bescherming tegen overstromingen. Zo zijn er stormvloedkeringen, dammen, sluizen en dijken gebouwd. De Deltawerken zijn zo bijzonder en ingenieus dat ze tot één van de zeven moderne wereldwonderen zijn verklaard. Bij de Deltawerken is Deltapark Neeltje Jans. Hier kun je op speelse wijze alles te weten komen over de Deltawerken.