Steeds groter tekort aan woonruimte voor arbeidsmigranten

Geplaatst door de redactie on 14 March 2019 | Reacties

Dat er een tekort aan woonruimte voor arbeidsmigranten uit Oost-Europa is, was al bekend, maar nu blijkt dat het tekort dit jaar alleen nog maar verder op loopt. Uit onderzoek van Stichting Normering Flexwonen (keurmerk voor tijdelijke huisvesting) en het Expertisecentrum Flexwonen blijkt dat het tekort aan woonruimte momenteel op loopt naar 120.000 tot 150.000 plaatsen. Dankzij de groeiende economie en door de overspannen woningmarkt is het tekort verder opgelopen. In 2017 waren er nog 100.000 plaatsen te weinig.

Gemeenten zijn huiverig

Veel gemeenten zijn huiverig om het probleem omtrent huisvesting aan te pakken. Zij vinden dat arbeidsmigranten op veel plaatsen zorgen voor overlast en staan daarom liever niet vooraan in de rij. Ook omwonende zijn niet altijd even blij met de komst van arbeidsmigranten. Zo werd er deze maand in Dongen nog een petitie overhandigd tegen de huisvesting van arbeidsmigranten in het centrum van de stad. Expertise Centrum Flexwonen hield daarom een conferentie in Utrecht over hoe de problemen omtrent huisvesting kunnen worden aangepakt.

Zo heeft de gemeente in Waalwijk wél haar nek uitgestoken. “Daar hebben ze een speciale campus gebouwd voor maar liefst vierhonderd arbeidsmigranten. Deze campus is gebouwd op een bedrijventerrein, die aan de eisen van het keurmerk voldoet. De arbeidsmigranten wonen bij elkaar in appartementen”, aldus Wim Reedijk van Expertise Centrum Flexwonen. Door conferenties te houden, hoopt het Expertise Centrum Flexwonen dat meer gemeenten het voorbeeld van Waalwijk volgen.

Meer tijdelijke woningen nodig

De campus in Waalwijk is vooral bedoeld voor nieuwkomers. Het is dan ook de bedoeling dat zij na een tijdje een andere woning toegewezen krijgen en zo weer ruimte maken voor de volgende nieuwkomers. “Voor die bewoners zijn tijdelijke prefab woningen een interessante oplossing”, vertelt Reedijk. Rotterdam maakte vorig jaar bekend dat de gemeente drieduizend tijdelijke woningen wil gaan neerzetten. Ook in Horst aan de Maas wordt er momenteel gewerkt aan een soortgelijk concept als in Waalwijk en in Weert wordt de haalbaarheid van drie initiatieven voor ‘short-stay’ huisvesting van in totaal duizend personen onderzocht. Expertise Centrum Flexwonen hoopt dat meer gemeenten met zulke plannen komen.