Wat is de Nederlandse identiteit? Deel 13: sparen

Geplaatst door de redactie on 8 June 2018 | Reacties

Het nieuwe kabinet Rutten III heeft aangekondigd dat de Nederlandse identiteit behouden en gekoesterd moet worden. Maar hoe ziet die er eigenlijk uit? Wat is nu echt typisch Nederlands? Tulpen en klompen? In een reeks artikelen geven we de komende tijd antwoord op die vraag. Op die manier geven we een inkijkje in de cultuur van dit kleine landje. Deze week: sparen.

Van Nederlanders wordt vaak gezegd dat ze gierig zijn. Nederlanders staan bekend als zuinige mensen die goed op hun geld letten. Ze sparen veel en alles wat is gratis is, is goed. Er zijn veel onderzoeken gedaan om te kijken of Nederlanders echt zo gierig zijn maar een echt antwoord is hier niet uitgekomen.

Het typische beeld

Nederlanders zijn vaak te herkennen aan hun voorzichtige geschuifel langs menukaarten bij verschillende restaurants; even kijken waar het eten het goedkoopst is. Op hun gemak rondsnuffelen in de koopjeshoek van een winkel, op zoek naar dat ene product met de hoogste korting. Gerust wat kilometers om rijden voor tien procent korting op een bepaald product. Dat is het beeld die veel mensen hebben over de typische Nederlanders. Nederlanders halen veel voldoening uit het sparen van geld en ze zijn zuinig op hun geld. Meer dan de helft van de Nederlanders is tevreden met hun spaargeld. Vooral jongeren sparen veel, als extra verzekering voor hun oude dag. Door zuinig om te gaan met hun geld kunnen Nederlanders sparen. Nederlanders sparen niet alleen op hun bankrekening maar ook kleingeld in potjes, zegeltjes bij de supermarkt of punten sparen op speciale spaarkaarten. Als Nederlanders iets kunnen sparen doen ze het, het is gratis en daarom de moeite waard. Daarnaast zijn Nederlanders echte handelaren. Proberen af te dingen op producten zien we veel en het maken van goede deals is helemaal hun ding. Zeker op vakantie of op marktjes hebben ze er geen problemen mee om gerust een half uur te onderhandelen over of er misschien twee euro van de prijs af kan.

In Engeland hebben de geldbewuste Nederlanders zelfs een eigen uitdrukking gekregen: ‘Going Dutch’. De uitdrukking betekent dat iedereen die meedoet aan een groepsactiviteit zelf zijn eigen deel betaald. De rekening in een restaurant wordt bijvoorbeeld gesplit of verdeeld.

De werkelijkheid

Tuurlijk zijn er altijd mensen die gierig of zuinig zijn. Toch is de typische Nederlander niet per se gierig of zuinig te noemen. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders bovengemiddeld veel geven aan goede doelen en ze zijn een vrijgevig volk. Ze geven regelmatig goede fooien in restaurants en een rondje geven in de kroeg is over het algemeen ook geen probleem. Jongeren geven lachend vijf euro uit aan een drankje. Nederlanders gaan bewust met hun geld om en hebben daarom de mogelijkheid om optimaal te kunnen sparen. Uit onderzoek blijkt ook dat Nederlanders meer voldoening halen uit sparen dan inwoners van andere landen. Door bewust om te gaan met geld, weten ze precies wat ze wel en niet uit kunnen geven. Op deze manier weten Nederlanders vaak precies hoeveel fooi ze kunnen geven, hoeveel ze kunnen missen voor een goed doel en hoeveel zij kunnen weggeven aan bijvoorbeeld familie. Over grote uitgaven denken ze vaak goed na en ze zijn zich bewust van de impact van een grote uitgave op hun spaargeld. Door hun bewuste omgang met geld worden er weloverwogen beslissingen genomen.

Het is logisch dat er na onderzoeken geen duidelijke ja of nee komt op de vraag of Nederlanders gierig en zuinig zijn. Als je als Nederlanders veel spaart hoef je niet per se gierig te zijn en andersom. Daarbij kun je niet iedereen over één kam scheren. Het verschil zit vaak in inkomen, opvoeding en aan mentaliteit, maar ook hoe iedereen met zijn of haar geld omgaat, hoeveel en of ze überhaupt sparen en hoe bewust zij keuzes maken over hun uitgave.