Woonruimte vinden voor arbeidsmigranten wordt steeds lastiger

Geplaatst door de redactie on 16 July 2018 | Reacties

Arbeidsmigranten uit Oost-Europa die naar Nederland komen om te werken kunnen maar moeilijk geschikte woonruimte vinden. Ook uitzendbureaus krijgen het steeds moeilijker met het vinden van geschikte woonruimte voor hun buitenlandse werknemers. Het tekort in Nederland is dan ook opgelopen tot ongeveer honderdduizend geschikte woonplekken.

Deze schatting is onder meer gebaseerd op cijfers uit de markt. Officiële cijfers zijn er niet”, aldus Johan van der Craats van het Expertisecentrum Flexwonen. Het expertisecentrum, dat zich inzet voor betere huisvesting voor arbeidsmigranten, schat dat er momenteel vierhonderdduizend mensen uit Oost-Europa werken en wonen in Nederland.

Gemeenten bang voor ‘Polenhuizen’

Gemeenten zijn bang voor teveel ‘Polenhuizen’ in een straat. “Verschillende gemeenten stellen regels op om het aantal Oost-Europese werknemers te beperken, maar tegelijkertijd bieden ze onvoldoende alternatieve geschikte woonruimte aan, denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van woonruimte in buitengebieden”, zegt Van der Craats.

Volgens van der Craats zijn onder andere Tiel, Zaltbommel, Zuidplas en Maasdriel gemeenten die zich hier schuldig aan maken. Gemeenten zouden nauwer contact en overleg moeten hebben met verschillende uitzendorganisaties. Uitzendorganisaties halen immers de meeste arbeidsmigranten naar Nederland. Van der Craats: “Dit is niet alleen een huisvestingsvraagstuk, maar ook een economisch vraagstuk. Want werkgevers zijn maar wat blij met het arbeidsethos van de werknemers uit landen als Polen en Roemenië”.

Vakantieparkconcern Roompot stelt bungalows beschikbaar

Vakantieparkconcern Roompot biedt arbeidsmigranten nieuwe mogelijkheden. Op een aantal parken van het vakantieparkconcern worden twintig bungalows beschikbaar gesteld voor arbeidsmigranten uit Polen en Roemenië. Op twee parken komen zelfs meer dan twintig bungalows vrij.

Tot voor kort was er op slechts één van de Roompot-parken plek voor tijdelijke bewoning van arbeidsmigranten, maar de vraag naar zakelijke verhuur was zo hoog, dat Roompot niet langer kon weigeren”, zegt topman Jurgen van Cutsem van Roompot in het Financieel Dagblad (FD). “We worden bijna dagelijks benaderd door uitzendbureaus. We zijn vooral actief in de vrijetijdsbranche, maar er is ontzettend veel vraag vanuit de businessmarkt”. Naast Roompot bieden ook vakantieparkconcerns Landal Greenparks en Center Parcs hun bungalows aan voor arbeidsmigranten.

Doordat de economie aantrekt worden er steeds meer arbeidsmigranten ingezet door bedrijven en daarmee stijgt de vraag naar huisvesting. Dankzij de strenge regels bij gemeenten en de stijgende huizenprijzen blijft het vinden van huisvesting moeilijk. Vakantieparken willen op deze manier uitkomst bieden voor het huisvestingsprobleem.

Het expertisecentrum geeft aan dat de verhuur van vakantiehuisjes aan arbeidsmigranten nauwelijks tot klachten van bezoekers leidt. Op Landal Greenparks staan de bungalows voor arbeidsmigranten bijvoorbeeld niet naast de zwembaden en op Center Parcs worden de bungalows voor slechts drie maanden achtereenvolgend aangeboden.